Barion Pixel

Hialuronsav és a kollagén

Hialuronsav és a kollagén 740 429 AZ ARCÁPOLÁS MŰVÉSZETE

Mi is az a hialuronsav?

A hialuronsav makromolekula alapvető alkotórésze az úgynevezett extracelluláris mátrixnak, mely minden emberi szövetben megtalálható, és különösen magas koncentrációt ér el a hám és az irha szöveteiben. Jellemző rá, hogy nagy a vízmegtartó kapacitása, ezért növeli a szövetek elaszticitását, megtartja a nedvességet, így fiatalos bőrt eredményez.

A kötőszöveti sejtek és az ízületekben a hialinporc sejtek folyamatosan termelik a hialuronsavat, de az életkor előrehaladtával termelődése fokozatosan csökken. Feladatai: biztosítja a bőr és kötőszövetek víztartalmát, rugalmasságát, hidratálja és segíti a tápanyagok szállítását.  A XX. század elejétől folytak kutatások e témában, a kilecvenes évek már a hialuronsav származékok évtizedévé vált. Mindezekben a hialuronsavval kapcsolatos kutatásokban vezető szerepet játszott Dr. Balázs Endre magyar kutató által irányított tudóscsoport.

Mi a kollagén?

A kollagén egy nagy teherbírású, rostos protein, amely az egyik fontos alkotóeleme a csontoknak, porcoknak, ízületeknek, inaknak, szalagoknak és egyéb kötőszöveteknek (bőr, köröm, haj.) Valójában a kollagén teszi ki a teljes test protein mennyiség 50 %-át. Támasztja és rugalmassá teszi a különféle szöveteket. Olyan egyedülálló tulajdonságokkal rendelkező fehérje, amely hosszú rugalmas szálakat alkot például a csontrendszerben, melyek szakítószilárdsága vetekszik az acéléval.

Bőrünk fiatalsága : ahogy öregszünk a szervezetünkben termelődő kollagén működőképessége lelassul.
A szervezet kollagéntermelése 30 éves kor körül már minimális. Vízmegkötő képessége ekkor már csökken, ezáltal a bőr rugalmatlanná válik. Ekkor jelennek meg az apró ráncok, barázdák. Akár azt is mondhatjuk, hogy ez az ifjúság forrása, hiszen elsősorban ez a fehérje segít a ráncok elsimításában. A ránc a bőrben levő kollagén és elasztin együttes munkájának megszűnésével keletkezik. A bőr hidratáltságának hiánya a ráncok kialakulásában már a 20-as éveinkben is jelentős szerepet játszik.